Begeleiden/ ondersteunen

B1-K1-W2 Persoonlijke verzorging

De beroepskracht maatschappelijke zorg ondersteunt de cliënt bij het realiseren van doelen ten aanzien van de persoonlijke lichamelijke verzorging, toiletgang, mobiliteit en het slaap/waakritme. Ze zorgt er voor dat de cliënt zo veel mogelijk zelf de regie kan voeren en naastbetrokkenen zo veel mogelijk zelf kunnen doen en vult waar nodig aan. Ze sluit hierbij aan bij de eigen kracht, mogelijkheden en beleving van de cliënt en naastbetrokkenen. Ze ondersteunt het optimaal lichamelijk en geestelijk welbevinden van de cliënt door gebruik te maken van aangepaste materialen en ruimten. Ze werkt aan het onderling vertrouwen en biedt de cliënt de mogelijkheid om persoonlijke en/of intieme vraagstukken te bespreken. Ze toont voorbeeldgedrag en biedt de cliënt mogelijkheden om vaardigheden te leren. Ze is er alert op dat gedrag veroorzaakt kan worden door fysieke problemen of ongemakken. Zij observeert en signaleert veranderingen in gedrag en gezondheid, beredeneert vervolgens welke volgende stappen genomen moeten worden en onderneemt de benodigde stappen. Ze rapporteert bijzonderheden.


Theorie en verwerkingsopdrachten

Begeleiden bij lichamelijke beperkingen











Begeleiden bij psychosociale beperkingen








Begeleiden bij ontwikkelingsachterstanden







Openstaande leervragen (geen theorie/opdrachten beschikbaar in Thieme): zoek theorie en maak verwerkingsopdracht(en)

Hoe bevorder je het lichamelijk en geestelijk welbevinden van een cliënt?

Hoe begeleid je bij lichamelijke en psychosociale beperkingen bij de doelgroep?

Hoe begeleid je bij ontwikkelingsachterstanden bij de doelgroep?

Hoe creëer je adequaat mogelijkheden voor de cliënt om zich op het gebied van persoonlijke verzorging te ontwikkelen en om zijn doelen te bereiken?

Hoe creëer je mogelijkheden voor de cliënt om vaardigheden te leren?

Hoe ondersteun je het lichamelijk en geestelijk welbevinden van de cliënt?

Om welke vaardigheden gaat het t.a.v. persoonlijke verzorging?

Waarom is het belangrijk dat de cliënt zo optimaal mogelijk wordt ondersteund op het gebied van lichamelijk en geestelijk welbevinden?






Naar boven
/var/www/bib1920-mz-albeda.learningmatters.nl