Patientveiligheid

Theorie

Patiëntveiligheid                              https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/onderwerpen/patientveiligheid

Wat  is patiëntveiligheid?                https://www.nursing.nl/thema/patientveiligheid/#read-more 

Wat  is patiëntveiligheid?                https://www.nhg.org/thema/patientveiligheid

Patiëntveiligheid is één van de belangrijkste onderwerpen binnen de Nederlandse zorg. De zorg sector is zich er van bewust dat de aandacht voor patiëntveiligheid nooit mag verslappen. Het continu bewaken en beheersen van de risico’s blijft dagelijks de aandacht vragen.

De zorg ontwikkelt zich razendsnel en patiënten worden steeds ouder en daarmee kwetsbaarder. Zij hebben bovendien een complexere zorgvraag. Gebruik van apparatuur neemt toe en wordt steeds ingewikkelder, waardoor steeds meer gespecialiseerde medewerkers nodig zijn. Dit vraagt om een continue controle op het waarborgen van patiëntveiligheid. De toename van de complexiteit van de medische zorg zorgt ervoor dat het veiligheidsbewustzijn steeds belangrijker wordt.

Het is belangrijk om onbedoelde fouten in het zorgproces (incidenten) en uitingen van patiënten over onplezierige ervaringen (klachten) serieus te nemen. Ze kunnen structurele verbeterpunten in beeld brengen, tot meer begrip van patiënten leiden en in de toekomst grotere fouten en klachten voorkomen.

Onbedoelde fouten maken is menselijk en berust vaak op vermijdbare en onlogische stappen in de organisatie van uw praktijk of huisartsenpost. Samen kijken naar en leren van fouten, maar ook het inschatten van risico’s maken de zorg voor uw patiënten veiliger. Daarvoor kijkt u naar wat er (bijna) fout ging, en schat u in wat er fout kán gaan.


Opdracht 

1. Noem het verschil tussen verbaal, non-verbaal, pre-verbaal en schriftelijk communicatie.

2. Welke communicatiemethoden (verbaal, non-verbaal, pre-verbaal en schriftelijk) zie je terug in het filmpje waarbij rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van de cliënt?

3. Wat is patiëntveilige communicatie?

4. Kijk goed naar de video en beantwoord de volgende vragen:

https://www.youtube.com/watch?v=7-yUNGEBOug (tijd 2:40)


5.    Noem minstens één voorbeeld van patiënt veilig communiceren die je terug gezien hebt in het filmpje.

6. Vind je dat er veilig genoeg is gecommuniceerd met de cliënt? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.

7. Op welke manier overleg je met de cliënt en naastbetrokkenen over de werkzaamheden op het gebied van wonen en huishouden?


Naar boven
/var/www/bib1920-mz-albeda.learningmatters.nl